poniedziałek, 17 czerwca 2013

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ I SEREM


Kto lubi szparagi? Ja lubię. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak dla mnie, same zalety. Poza tym mają delikatny smak, a ich fantastyczny zielony kolor nadaje potrawom wiosennej świeżości. Szparagi można przygotowywać na różne sposoby, ale najlepiej sprawdzają się w prostych zestawieniach. Stanowią świetne połączenie m.in. z jajkami, wędliną, grzybami, rybą, z makaronem czy sushi.
Korzystając z sezonu szparagowego, przygotowałam pyszną i prostą przekąskę z zielonych szparagów, szynki i sera. A wszystko to zawinięte w delikatne ciasto francuskie. Jeśli będziecie chcieli poczęstować tym daniem swoich gości, warto wstawić "paczuszki" do piekarnika na chwilę przed ich przyjściem. 








Składniki na 6 szt.
  • pęczek (500 g) zielonych szparagów (ok.12-14 szt.);
  • 200 g mrożonego, gotowego ciasta francuskiego;
  • 6 plastrów cienko pokrojonej szynki (parmeńska, serrano, prosciutto cotto, może być też boczek);
  • starty ser (np. parmezan, grana padano lub chedar);
  • 1 żółtko i 1 łyżeczka mleka (do posmarowania ciasta);
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa extra vergine, starty ser;
Przygotowanie 
  1. Zamrożone ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić; 
  2. Przygotować szparagi: zdrewniałe końcówki odłamać i wyrzucić, a łodyżki opłukać wodą. Położyć na talerzu, posolić, popieprzyć i obtoczyć w niewielkiej ilości oliwy; 
  3. Nagrzać piekarnik do 220 st. C;
  4. W tym czasie placek ciasta francuskiego można rozwałkować, żeby było cieńsze, a następnie pociąć na kwadraty (moje miały ok.12-13 cm);
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kwadraty z ciasta, nałożyć plaster szynki, a na środek, po przekątnej kwadratu położyć 2 szparagi. Całość posypać startym serem; 
  6. Owinąć szparagi szynką, a następnie ciastem francuskim, dokładnie zlepiając pośrodku przeciwległe końce ciasta;
  7. Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować wierzch "paczuszki";
  8. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec 12 minut;
  9. Po wyjęciu z piekarnika doprawić według uznania: solą, pieprzem, oliwą i tartym serem; 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz