Kto lubi szparagi? Ja lubię. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak dla mnie, same zalety. Poza tym mają delikatny smak, a ich fantastyczny zielony kolor nadaje potrawom wiosennej świeżości. Szparagi można przygotowywać na różne sposoby, ale najlepiej sprawdzają się w prostych zestawieniach. Stanowią świetne połączenie m.in. z jajkami, wędliną, grzybami, rybą, z makaronem czy sushi.
Korzystając z sezonu szparagowego, przygotowałam pyszną i prostą przekąskę z zielonych szparagów, szynki i sera. A wszystko to zawinięte w delikatne ciasto francuskie. Jeśli będziecie chcieli poczęstować tym daniem swoich gości, warto wstawić "paczuszki" do piekarnika na chwilę przed ich przyjściem.
- pęczek (500 g) zielonych szparagów (ok.12-14 szt.);
- 200 g mrożonego, gotowego ciasta francuskiego;
- 6 plastrów cienko pokrojonej szynki (parmeńska, serrano, prosciutto cotto, może być też boczek);
- starty ser (np. parmezan, grana padano lub chedar);
- 1 żółtko i 1 łyżeczka mleka (do posmarowania ciasta);
- sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa extra vergine, starty ser;
Przygotowanie
- Zamrożone ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić;
- Przygotować szparagi: zdrewniałe końcówki odłamać i wyrzucić, a łodyżki opłukać wodą. Położyć na talerzu, posolić, popieprzyć i obtoczyć w niewielkiej ilości oliwy;
- Nagrzać piekarnik do 220 st. C;
- W tym czasie placek ciasta francuskiego można rozwałkować, żeby było cieńsze, a następnie pociąć na kwadraty (moje miały ok.12-13 cm);
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kwadraty z ciasta, nałożyć plaster szynki, a na środek, po przekątnej kwadratu położyć 2 szparagi. Całość posypać startym serem;
- Owinąć szparagi szynką, a następnie ciastem francuskim, dokładnie zlepiając pośrodku przeciwległe końce ciasta;
- Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować wierzch "paczuszki";
- Wstawić blaszkę do piekarnika i piec 12 minut;
- Po wyjęciu z piekarnika doprawić według uznania: solą, pieprzem, oliwą i tartym serem;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz