niedziela, 30 czerwca 2013

KRUCHY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I MUSEM RABARBAROWYM


Truskawki przywołują mi na myśl wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to co roku latem, jeździłam z rodzicami do wujka na truskawkową plantację. To były czasy !!! Truskawki jadło się wtedy prosto z krzaka, biegało na boso, a wodę piło prosto ze szlauchu Ale,… ad rem. W zamian za pomoc w zbiorach dostawaliśmy po kilka kobiałek do domu. Było tego naprawdę sporo. Moja mama robiła kompoty, koktajle i przetwory na zimę. Niestety, te czasy bezpowrotnie minęły, a truskawki muszę teraz kupować w warzywniaku. Wchodząc tam ostatnio, od razu zwróciłam uwagę na te piękne, soczysto-czerwone owoce i nie zastanawiając się co z nich zrobię, kupiłam cały koszyk. Ponieważ w lodówce miałam jeszcze trochę rabarbaru, postanowiłam upiec placek z truskawkami i musem rabarbarowym. Pyszny i mokry. Mniaaam...No to co ?! Do dzieła J









Składniki

  • Ciasto
220 g mąki pszennej;
110 g masła (schłodzonego);
110 g cukru pudru;
2 żółtka;
  • Nadzienie
500-600 g rabarbaru;
500 g truskawek;
1 łyżka masła;
2-3 łyżki cukru do smaku;
1/2 szklanki wody;
  • Kruszonka
120 g mąki pszennej;
70 g masła (schłodzonego);
50 g cukru pudru;

Przygotowanie
  1. Przesiać mąkę, dodać cukier, schłodzone masło, które najlepiej posiekać szerokim nożem. Następnie dodać żółtka i w miarę szybko zagnieść ciasto, zanim zacznie się kleić pod wpływem temperatury naszych dłoni;
  2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 min. do lodówki lub zamrażarki;
  3. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. (pieczenie: góra / dół);
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić opłukany i pokrojony na kawałki rabarbar. Dodać wodę, cukier i smażyć, aż rabarbar się rozpadnie i zrobi się mus;
  5. Po schłodzeniu ciasta, wylepić nim dno foremki (średnica 26 cm) i nakłuć je widelcem, żeby zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Następnie włożyć do piekarnika i podpiec 15 min.;
  6. Wyjąć podpieczony spód i schłodzić (ciasto nie namoknie wówczas od nałożonej masy i unikniemy zakalca), nałożyć rabarbarowy mus, a na wierzchu umyte i odszypułkowane połówki truskawek;
  7. Całość posypać kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika na 50-60 min.;
  8. Gotowy placek posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz