poniedziałek, 8 lipca 2013

MALINOWA TARTA Z KREMOWYM SERKIEM MASCARPONE


Należę do pokolenia, które swój wolny czas spędzało z koleżankami i kolegami na świeżym powietrzu. Nikt z nas nie słyszał wtedy jeszcze o Internecie. Nie było laptopów, tabletów, „skajpaja” i komórek – jednym słowem tych wszystkich urządzeń, bez których dzisiaj nie możemy się obejść. Teraz godzinami siedzimy przed komputerem w pracy, w domu, a nawet na urlopie. Śmiejemy się z kuzynką, że to się nazywa uzależnienie i może być niebezpieczne dla zdrowia J Dlatego bardzo ucieszył mnie pomysł mojego męża na niedzielny wypad  na pobliską łąkę nad Odrą. Z tej okazji kupiłam wino i zrobiłam przepyszną tartę malinową. Dla takiego mieszczucha jak ja, który nawet w wakacje zwiedza inne miasta taki wypad to naprawdę frajda. 
Pogoda nam sprzyjała. Leżeliśmy na kocu, dookoła pachniało skoszoną trawą, słońce prażyło niemiłosiernie, a my zajadaliśmy się ciastem i popijaliśmy winem. 
A więc świat może być piękny !!!  Ale trzeba czasami opuścić wirtualną rzeczywistość i wyjść z domu.

A…, i ciasto... Najlepiej smakuje na łonie natury J







Składniki:
  • Ciasto
150 g mąki pszennej;
75 g masła (schłodzonego);
30 g cukru pudru;
2 żółtka;
szczypta soli;
  • Masa
250 g serka mascarpone;
250 ml słodzonego mleka skondensowanego w puszcze;
2 jajka;
500 g malin lub innych świeżych owoców;
  • Dodatkowo
forma do tarty 25-26 cm;
papier do pieczenia;
torebka grochu do obciążenia ciasta;



Przygotowanie:
  1. Przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone nożem schłodzone masło. Dodać żółtka i w miarę szybko zagnieść ciasto. Wszystkie te składniki można także wymieszać mikserem;
  2. Z gotowego ciasta uformować kulę i rozpłaszczyć ją na placek. Włożyć na 30 min. do zamrażalnika;
  3. Formę do tarty wysmarować masłem;
  4. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. (pieczenie: góra/dół);
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką, a następnie wraz z papierem przenieść do formy obracając ciastem do dołu. Wylepić ścianki formy ciastem i nakłuć widelcem spód; 
  6. Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia (lub folię aluminiową) i nasypać np. grochu (żeby obciążyć ciasto). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 13 min.;
  7. Po tym czasie usunąć z ciasta papier wraz z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika na 13 min. Wyciągnąć podpieczony spód jak ciasto będzie miało złoty kolor i schłodzić;
  8. W tym czasie przygotować masę: zmiksować serek mascarpone, skondensowane mleko i jajka. Wlać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika na 15-20 min., aż masa zgęstnieje (sprawdzamy patyczkiem);
  9. Wyjąć z piekarnika i od razu dość gęsto układać maliny, dociskając je do masy.
  10. Gotową tartę trzymać w lodówce. 


                                                                               Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz