niedziela, 8 września 2013

TARTA Z WANILIOWYM MASCARPONE I ZE ŚWIEŻYMI FIGAMI


Wakacje się skończyły i chociaż pogoda dopisuje i słońce rozpieszcza nas jeszcze ciepłymi promieniami to jednak czuję, że lato już się kończy. Noce są coraz chłodniejsze, dzień staje się krótszy, przyroda zwalnia. My chyba też…? W sklepach od jakiegoś czasu pojawiają się jesienne warzywa i owoce. Wkrótce zacznie się grzybobranie, a z kuchni ulatniać się będzie zapach suszonych grzybów. Kolory jesieni… zapachy jesieni…

Ale dzisiaj zapraszam Was jeszcze na tartę w letnim wydaniu, z przepysznym serkiem mascarpone i świeżymi figami. To się po prostu nie może nie udać :-)




Składniki na 8 osób
  • Ciasto
150 g mąki pszennej;
75 g masła;
30 g cukru pudru;
2 żółtka;
szczypta soli 
  • Nadzienie 
8-9 świeżych fig ciemnofioletowych;
250 g mascarpone;
150 ml śmietanki 36%;
3 łyżki cukru pudru;
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii  

  • Dodatkowo
foremka do tarty o śr. 26 cm;
papier do pieczenia;
torebka grochu do obciążenia ciasta


Przygotowanie:
  1. Przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone nożem schłodzone masło. Dodać żółtka i w miarę szybko zagnieść ciasto. Wszystkie te składniki można także wymieszać mikserem;
  2. Z gotowego ciasta uformować kulę i rozpłaszczyć ją na placek. Włożyć na 30 min. do zamrażalnika;
  3. Formę do tarty wysmarować masłem;
  4. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. (pieczenie: góra/dół);
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką, a następnie wraz z papierem przenieść do formy obracając ciastem do dołu. Wylepić ścianki formy ciastem i nakłuć widelcem spód; 
  6. Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia (lub folię aluminiową) i nasypać np. grochu (żeby obciążyć ciasto). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 13 min.;
  7. Po tym czasie usunąć z ciasta papier wraz z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika na 13 min. Wyciągnąć podpieczony spód jak ciasto będzie miało złoty kolor i schłodzić;
  8. W tym czasie umyć figi i pokroić w plasterki;
  9. Przygotować masę: zmiksować serek mascarpone ze śmietanką, cukrem i ziarenkami wanilii. Wyłożyć masę na schłodzony spód i udekorować plasterkami świeżych fig;
  10. Gotową tartę trzymać w lodówce ok 2 godz. (przy krojeniu  nie będzie się wtedy rozpadać).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz