środa, 4 września 2013

SAŁATKA Z FIGAMI, RUKOLĄ I RICOTTĄ W MIODOWO-CYTRYNOWYM DRESSINGU


Chciałam zrobić tę sałatkę już jakiś czas temu, jednak do jej przygotowania niezbędne są świeże figi, a najlepiej ich ciemnofioletowa odmiana. Niestety, te słodkie owoce, których jest pod dostatkiem w większości krajów śródziemnomorskich, w Polsce są towarem trudno dostępnym, a ich cena też nie zachęca do kupna. Pierwsze figi jakie widziałam kosztowały nawet 5 zł. za szt. Musiałam się zatem uzbroić w cierpliwość i poczekać do września. To właśnie teraz pewnie zaczną się częściej pojawiać w marketach i warzywniakach piękne, okrągłe i soczyste owoce J  

Kupując świeże figi, zwracajcie uwagę na skórkę. Nie powinna być podsuszona, pomarszczona ani tym bardziej uszkodzona. W sklepach najczęściej spotykaną odmianą są figi zielone i ciemnofioletowe. Te pierwsze mają grubszą skórkę i nadają się do suszenia, te drugie natomiast są bardziej słodsze i można je jeść w całości na surowo. Figi szybko gniją dlatego w lodówce można je przechowywać do 3 dni.

Owoce figowca są bardzo zdrowe i pożywne. Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C i PP. Są bogate w składniki mineralne: wapń, magnez i żelazo, dzięki czemu skutecznie wzmacniają nasze kości, pomagają w walce ze stresem, anemią czy podwyższonym cholesterolem. W wersji suszonej (w stosunku do innych suszonych owoców) figi mają największą zawartość błonnika pokarmowego, co zapobiega zaparciom.

Świeże figi można przygotowywać na różne sposoby. Idealnie nadają się do sałatek, jako dodatek do słodkich deserów, czy słonych przekąsek oraz w połączeniu z różnymi serami. Można z nich robić pyszne konfitury i dżemy.

Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, figi posiadają jeszcze właściwości praktyczne. Można je zasuszyć i w tej postaci wykorzystać je jako słodką przekąskę lub bakalie do bożonarodzeniowych wypieków.


Tyle praktycznych ciekawostek. A teraz przepis na błyskawiczną sałatkę :-)




Składniki na 2 porcje:
  • 4 ciemnofioletowe figi;
  • 2 garści świeżej rukoli;
  • 100 g sera ricotta lub innego białego twarożku;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 garść orzechów włoskich;
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Opłukać rukolę i ułożyć na talerzach; 
  2. Opłukać figi, pokroić na ćwiartki i ułożyć na rukoli; 
  3. Nałożyć pokruszony twarożek i wymieszać miód z sokiem z cytryny;
  4. Orzechy uprażyć na suchej patelni, (ale nie za mocno, żeby nie nabrały smaku goryczy), dodać do dressingu i polać wcześniej przygotowane składniki;
  5. Posypać odrobiną pieprzu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz