Chciałam zrobić tę sałatkę już
jakiś czas temu, jednak do jej przygotowania niezbędne są świeże figi, a
najlepiej ich ciemnofioletowa odmiana. Niestety, te słodkie owoce, których jest
pod dostatkiem w większości krajów śródziemnomorskich, w Polsce są towarem
trudno dostępnym, a ich cena też nie zachęca do kupna. Pierwsze figi jakie
widziałam kosztowały nawet 5 zł. za szt. Musiałam się zatem uzbroić w
cierpliwość i poczekać do września. To właśnie teraz pewnie zaczną się częściej
pojawiać w marketach i warzywniakach piękne, okrągłe i soczyste owoce J
Kupując świeże figi,
zwracajcie uwagę na skórkę. Nie powinna być podsuszona, pomarszczona ani tym
bardziej uszkodzona. W sklepach najczęściej spotykaną odmianą są figi zielone i
ciemnofioletowe. Te pierwsze mają grubszą skórkę i nadają się do suszenia, te
drugie natomiast są bardziej słodsze i można je jeść w całości na surowo. Figi
szybko gniją dlatego w lodówce można je przechowywać do 3 dni.
Owoce figowca są bardzo
zdrowe i pożywne. Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C i PP. Są bogate
w składniki mineralne: wapń, magnez i żelazo, dzięki czemu skutecznie wzmacniają
nasze kości, pomagają w walce ze stresem, anemią czy podwyższonym
cholesterolem. W wersji suszonej (w stosunku do innych suszonych owoców) figi mają największą zawartość błonnika pokarmowego,
co zapobiega zaparciom.
Świeże figi można przygotowywać
na różne sposoby. Idealnie nadają się do sałatek, jako dodatek do słodkich deserów,
czy słonych przekąsek oraz w połączeniu z różnymi serami. Można z nich robić
pyszne konfitury i dżemy.
Oprócz walorów zdrowotnych i
smakowych, figi posiadają jeszcze właściwości praktyczne. Można je zasuszyć i w
tej postaci wykorzystać je jako słodką przekąskę lub bakalie do bożonarodzeniowych
wypieków.
Tyle praktycznych ciekawostek. A teraz przepis na błyskawiczną
sałatkę :-)
Składniki na 2 porcje:
- 4 ciemnofioletowe figi;
- 2 garści świeżej rukoli;
- 100 g sera ricotta lub innego białego twarożku;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 garść orzechów włoskich;
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Opłukać rukolę i ułożyć na talerzach;
- Opłukać figi, pokroić na ćwiartki i ułożyć na rukoli;
- Nałożyć pokruszony twarożek i wymieszać miód z sokiem z cytryny;
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, (ale nie za mocno, żeby nie nabrały smaku goryczy), dodać do dressingu i polać wcześniej przygotowane składniki;
- Posypać odrobiną pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz