czwartek, 12 września 2013

CHILI CON CARNE


Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na leczo z cukinią i chorizo, moje ulubione danie jednogarnkowe. Drugim takim daniem, które często przygotowuję jest chili con carne. Mój mąż je uwielbia więc co jakiś czas muszę mu ugotować ten - jak On to mówi - „ryż po meksykańsku” :-)

Chili con carne (hiszp. „papryka z mięsem") to klasyczna potrawa pochodząca z kuchni meksykańskiej i teksańskiej przygotowywana z mielonego mięsa wołowego, fasoli, chili oraz papryki, zaś przyprawą nadającą jej charakterystyczny smak i aromat jest kmin rzymski.

Niech Was nie przeraża ilość składników. Danie przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wyśmienicie. Uczulam Was jednak na intensywny zapach kminu rzymskiego, który dominuje w tej potrawie. Nie wszystkim może on odpowiadać dlatego możecie z niego zrezygnować.




Porcja na 4 -6 osób
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
  • 1 duża cebula lub 2 średnie;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka chili (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może dołożyć jeszcze jedną);
  • 500 g mielonego mięsa wołowego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 średnie marchewki (opcjonalnie);
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów;
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 średnie (mogą być w dwóch różnych kolorach);
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki;
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego (ja kupiłam w całości, ale utarłam sobie w moździerzu);
  • 150 ml wody lub wywaru wołowego;
  • 1 puszka czerwonej fasoli „Kidney”;
  • 1 mała puszka kukurydzy;
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz 

Dodatkowo:
  • mały pęczek świeżej pietruszki lub kolendry;
  • 400 g ryżu basmati

Przygotowanie:
  1. Przygotować sobie warzywa: cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać; 
  2. W garnku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, czosnek i chili;  mieszając, smażyć ok. minuty, a następnie dodać zmielone mięso wołowe i mieszając dobrze przysmażyć;
  3.  Dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę soli, pieprz, tymianek, oregano, słodką paprykę i kumin; wymieszać i dodać kolejne składniki: marchewkę, pomidory z puszki razem z zalewą oraz bulion wołowy lub wodę; gotować pod pokrywką przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając; 
  4. Dodać paprykę i gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15 min, aż papryka stanie się miękka; 
  5. W tym czasie i odsączyć z zalewy fasolę i kukurydzę i na koniec dodać do potrawy; 
  6. Całość gotować jeszcze ok. 5 min i jeśli jest taka konieczność to doprawić do smaku.

Ja podaję to danie z ugotowanym ryżem i posypuję obficie świeżą natką pietruszki, ale można też podawać z bagietką lub chipsami nachos. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz