piątek, 19 lipca 2013

CZEKOLADOWE CIASTO Z MASCARPONE Z BURZĄ LETNICH OWOCÓW



I choć – muszę to przyznać - nie przepadam jakoś specjalnie za czekoladą, to ten przepis jest dla mnie absolutnym hitem tego lata. No bo cóż może być lepszego od wilgotnego ciasta czekoladowego z kremową masą i soczystymi letnimi owocami ? Koniecznie musicie tego spróbować. 








Składniki:

  • Ciasto
300 g gorzkiej czekolady 70%;
125 g masła;
2 łyżki oleju roślinnego;
6 dużych jajek;
125 g drobnego cukru (dedykowany do wypieków);
2 łyżki gorzkiego kakao;
szczypta soli;
  • Masa
250 g serka mascarpone (zimnego);
200 g śmietanki 30% do ubijania (zimnej);
świeże owoce: maliny, borówki amerykańskie, truskawki;
cukier puder do posypania;

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 170 st. C. (bez termoobiegu); 
  2. Formę o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem; 
  3. Do rondelka włożyć połamaną w kostkę czekoladę, wlać olej i dodać masło.Wszystko rozpuścić na malutkim ogniu do uzyskania gładkiej masy (jeśli ktoś chce, może też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej);
  4. Do miski wbić dwa jajka i dodać żółtka z 4 jajek. Białka zachować. Do żółtek dodać kakao i odrobinę soli.  Mieszając, wlać roztopioną masę czekoladową i dalej mieszać do uzyskania gładkiej masy czekoladowej; 
  5. Pozostałe 4 białka ubić na pianę stopniowo dodając cukier. Piana musi zrobić się sztywna i gęsta. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą, a masa zwiększy swoją objętość; 
  6. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 35 min. Wyjąć ciasto i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta powinien się delikatnie zapaść tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby tak się nie stało lub ciasto słabo opadło można wydrążyć łyżeczką trochę środka;
  7. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed nałożeniem masy; 
  8. Opłukać owoce i wysuszyć na papierowych ręcznikach;
  9. Masa: do schłodzonej miski wlać zimną śmietankę i serek mascarpone. Ubijać mikserem na sztywną, gęstą, puszystą masę (możecie spróbować czy słodkość masy Wam odpowiada; jeśli uznacie, że jest dla Was za mało słodka, możecie w trakcie miksowania dodać trochę cukru pudru); 
  10. Masę wyłożyć na całkowicie wystudzone ciasto i posypać owocami, a przed podaniem - cukrem pudrem; 
  11. Ciasto trzymać w lodówce.

          Jeśli będziecie mieli jakieś pytania piszcie na maila lub w komentarzach. 


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Wypróbuję jak tylko znajdę chwilkę :)
    PS super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Kasiu:-) Jak zrobisz, to napisz czy Ci smakowało:-) Jestem bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń