I choć – muszę to przyznać - nie przepadam
jakoś specjalnie za czekoladą, to ten przepis jest dla mnie absolutnym hitem
tego lata. No bo cóż może być lepszego od wilgotnego ciasta czekoladowego z
kremową masą i soczystymi letnimi owocami ? Koniecznie musicie tego spróbować.
Składniki:
- Ciasto
300 g
gorzkiej czekolady 70%;
125 g masła;
2 łyżki
oleju roślinnego;
6 dużych
jajek;
125 g drobnego cukru (dedykowany do wypieków);
2 łyżki
gorzkiego kakao;
szczypta
soli;
- Masa
250 g serka
mascarpone (zimnego);
200 g śmietanki
30% do ubijania (zimnej);
świeże
owoce: maliny, borówki amerykańskie, truskawki;
cukier puder
do posypania;
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 170 st. C. (bez termoobiegu);
- Formę o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem;
- Do rondelka włożyć połamaną w kostkę czekoladę, wlać olej i dodać masło.Wszystko rozpuścić na malutkim ogniu do uzyskania gładkiej masy (jeśli ktoś chce, może też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej);
- Do miski wbić dwa jajka i dodać żółtka z 4 jajek. Białka zachować. Do żółtek dodać kakao i odrobinę soli. Mieszając, wlać roztopioną masę czekoladową i dalej mieszać do uzyskania gładkiej masy czekoladowej;
- Pozostałe 4 białka ubić na pianę stopniowo dodając cukier. Piana musi zrobić się sztywna i gęsta. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą, a masa zwiększy swoją objętość;
- Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 35 min. Wyjąć ciasto i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta powinien się delikatnie zapaść tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby tak się nie stało lub ciasto słabo opadło można wydrążyć łyżeczką trochę środka;
- Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed nałożeniem masy;
- Opłukać owoce i wysuszyć na papierowych ręcznikach;
- Masa: do schłodzonej miski wlać zimną śmietankę i serek mascarpone. Ubijać mikserem na sztywną, gęstą, puszystą masę (możecie spróbować czy słodkość masy Wam odpowiada; jeśli uznacie, że jest dla Was za mało słodka, możecie w trakcie miksowania dodać trochę cukru pudru);
- Masę wyłożyć na całkowicie wystudzone ciasto i posypać owocami, a przed podaniem - cukrem pudrem;
- Ciasto trzymać w lodówce.
Jeśli będziecie mieli jakieś pytania piszcie na maila lub w komentarzach.
Wygląda przepysznie! Wypróbuję jak tylko znajdę chwilkę :)
OdpowiedzUsuńPS super zdjęcia!
Dzięki Kasiu:-) Jak zrobisz, to napisz czy Ci smakowało:-) Jestem bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuń