Lato w pełni, a upały pewnie dają Wam się we znaki. Mam dla Was coś idealnego
na taką pogodę J Szybki w przygotowaniu
i orzeźwiający deser z truskawek i malin. Przepis zaczerpnęłam z książki
Nigelli Lawson „Nigellissima”.
Nigella zrobiła ten deser w kolorach włoskiej flagi, dlatego użyła tylko czerwonych owców, ale z powodzeniem można wykorzystać inne, ulubione przez Was owoce. Jeśli będziecie przygotowywać ten deser uważajcie z cukrem. Ja zmniejszyłam go o połowę, bo Nigella ma jednak skłonności do przesadzania z tym składnikiem.
Składniki na 6 porcji
- 2 białka z jajek ekologicznych;
- 250 ml śmietany kremówki 36%;
- 100 g drobnego cukru (ja zmniejszyłam tę porcje o połowę);
- ziarenka z 1 laski wanilii;
- 200 g malin;
- 200 g truskawek;
- 1-2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych (niesolonych);
Przygotowanie:
- Ubić białka na sztywna pianę;
- Do drugiej miski wlać śmietanę, dodać cukier oraz ziarenka wanilii i ubić mikserem, aż składniki się połączą, a masa stanie się gęsta i „pagórkowata”;
- Do masy dodać białka. Delikatnie i dokładnie wymieszać, aż zrobi się puszysty mus;
- Owoce umyć i rozłożyć do 6 szklanek o pojemności 175 ml, wypełniając je w połowie, a na wierzch nałożyć porcję waniliowego musu;
- Wstawić je do lodówki na 15-30 min.;
Uwaga !!! Jeśli chcecie przechowywać je dłużej (do 4 godzin) wstawcie owoce i mus do lodówki w oddzielnych miskach i nałóżcie do szklanek przed podaniem. Inaczej mus będzie się topił i na dnie szklanki zbierze się woda.
6. Przed samym podaniem posypać porcję musu drobno posiekanymi pistacjami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz