sobota, 27 lipca 2013

PANCAKES-ORYGINALNE AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI NA SŁODKO


Niedziela to często jedyny dzień w tygodniu, żeby wspólnie z najbliższymi zjeść rano pyszne energetyczne śniadanie. Mając więcej czasu, można pozwolić sobie na przygotowanie oryginalnych amerykańskich pancakes z maślanki. W tej wersji są one podawane w International House of  Pancakes w USA i uznawane za najbardziej amerykańskie. Przepis jest prosty, a naleśniki słodkie i puszyste. Nie oprzecie się, zwłaszcza Wasze dzieci będą zachwycone :-)




Składniki na 8-10 szt. 
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1 ¼ szklanki maślanki;
  • ¼ szklanki cukru pudru;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • ¼ szklanki oliwy;
  • szczypta soli;
  • dodatki: syrop klonowy, masło, maliny, jagody, truskawki, borówki amerykańskie, jogurt naturalny;

Przygotowanie:
  1. Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Miksować mikserem aż ciasto stanie się gładkie o konsystencji gęstej śmietany;
  2. Rozgrzać patelnię (najlepiej taką z powlekanym dnem) i na suchą nałożyć łyżką lub malutką chochelką porcję ciasta o średnicy 10-13 cm. Gdyby ciasto przyklejało się do patelni to trzeba natłuścić ją niewielką ilością oleju;
  3. Smażyć na średnim ogniu do chwili, gdy na placuszku pojawią się dziurki. Obrócić i jeszcze chwilę smażyć z drugiej strony;
  4. Gotowe ułożyć na talerzu w stosik i podawać z masłem, syropem klonowym, jogurtem i dowolnymi owocami.

          Życzę Wam cudownej niedzieli :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz