Zdarzają Wam się sytuacje, że w
lodówce gromadzą się niewykorzystane warzywa? Mnie się to zdarza. A to marchewka,
a to seler, cebula… Wysłuchuję od męża, że u innych nic się nie marnuje, a ja
ciągle coś wyrzucam. :-) Leczo - to zatem idealne danie, żeby pozbyć się kilku zalegających warzyw. W ogóle, to uwielbiam wszelkie dania jednogarnkowe, a leczo
należy do moich ulubionych. Ta aromatyczna i kolorowa potrawa z warzyw pochodząca
z Węgier może być podawana jako główne danie obiadowe. W wersji bez kiełbasy świetnie
sprawdza się jako danie wegetariańskie lub dodatek do dań mięsnych.
W odróżnieniu od oryginalnego
węgierskiego przepisu, w którym nie ma cukinii, a warzywa smaży się na smalcu, ja
zawsze dodaję cukinię i duszę warzywa na oliwie, przez co moja potrawa to coś pomiędzy
węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille :-)
Składniki na 4 porcje:
- 2 spore cukinie lub 3 małe;
- 3 papryki w różnych kolorach;
- 2 średnie cebule;
- 2 -3 ząbki czosnku;
- 200 g kiełbasy chorizo paprykowej (możecie ją zastąpić Waszą ulubioną);
- 4 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów i sos pomidorowy;
- 150 ml passaty lub przecieru pomidorowego w kartoniku;
- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 2-3 łyżki oliwy extra vergine;
- do smaku: zioła prowansalskie, tymianek, sól morska, pieprz;
Przygotowanie:
- Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Kiełbasę w kawałku pokroić na cienkie plasterki. Pomidory należy sparzyć we wrzątku i usunąć skórkę, a następnie również pokroić w kostkę;
- W garnku 2 l rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć kiełbasę żeby się zarumieniła i wytopił się z niej tłuszcz. Kiełbasę wyjąć na talerz, a na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i dodać czosnek. Po chwili dodać warzywa: paprykę i cukinię. Wymieszać i dusić na średnim ogniu ok. 5 min.;
- Dodać sparzone i pokrojone pomidory i passatę lub przecier. Doprawić solą morską, pieprzem oraz papryką w proszku. Przykryć i dusić ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie;
- Dodać wcześniej obsmażoną kiełbasę. Posypać suszonymi ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem;
- Podawać z pieczywem lub z ryżem.
Mówię Wam Pycha!!! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz