poniedziałek, 5 sierpnia 2013

LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO


Zdarzają Wam się sytuacje, że w lodówce gromadzą się niewykorzystane warzywa? Mnie się to zdarza. A to marchewka, a to seler, cebula… Wysłuchuję od męża, że u innych nic się nie marnuje, a ja ciągle coś wyrzucam. :-) Leczo - to zatem idealne danie, żeby pozbyć się kilku zalegających warzyw. W ogóle, to uwielbiam wszelkie dania jednogarnkowe, a leczo należy do moich ulubionych. Ta aromatyczna i kolorowa potrawa z warzyw pochodząca z Węgier może być podawana jako główne danie obiadowe. W wersji bez kiełbasy świetnie sprawdza się jako danie wegetariańskie lub dodatek do dań mięsnych.
W odróżnieniu od oryginalnego węgierskiego przepisu, w którym nie ma cukinii, a warzywa smaży się na smalcu, ja zawsze dodaję cukinię i duszę warzywa na oliwie, przez co moja potrawa to coś pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille :-)





Składniki na 4 porcje:
  • 2 spore cukinie lub 3 małe;
  • 3 papryki w różnych kolorach;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 -3 ząbki czosnku;
  • 200 g kiełbasy chorizo paprykowej (możecie ją zastąpić Waszą ulubioną); 
  • 4 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów i sos pomidorowy;
  • 150 ml passaty lub przecieru pomidorowego w kartoniku;
  • 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine;
  • do smaku: zioła prowansalskie, tymianek, sól morska, pieprz; 

Przygotowanie:
  1. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Kiełbasę w kawałku pokroić na cienkie plasterki. Pomidory należy sparzyć we wrzątku i usunąć skórkę, a następnie również pokroić w kostkę;
  2.  W garnku 2 l rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć kiełbasę żeby się zarumieniła i wytopił się z niej tłuszcz. Kiełbasę wyjąć na talerz, a na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i dodać czosnek. Po chwili dodać warzywa: paprykę i cukinię. Wymieszać i dusić na średnim ogniu ok. 5 min.;
  3.  Dodać sparzone i pokrojone pomidory i passatę lub przecier. Doprawić solą morską, pieprzem oraz papryką w proszku. Przykryć i dusić ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie; 
  4. Dodać wcześniej obsmażoną kiełbasę. Posypać suszonymi ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem; 
  5. Podawać z pieczywem lub z ryżem. 

                                                                     Mówię Wam Pycha!!! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz