sobota, 24 sierpnia 2013

FRANCUSKIE TOSTY Z KOMPOTEM WIŚNIOWO-BAZYLIOWYM


Co jakiś czas serwuję sobie na śniadanie tosty francuskie. Robi się je błyskawicznie. Zazwyczaj polewam je syropem klonowym. Ale nie dzisiaj... :-) Dzisiaj postanowiłam zjeść je z kompotem wiśniowo - bazyliowym. Pomysł na ten dodatek zaczerpnęłam od Rachel Khoo, która użyła go do swoich tostów w „Małej Paryskiej kuchni” (str. 95).
Waszym pociechom może jednak ta wersja nie przypaść do gustu. :-) Wiśnie są bowiem cierpkie, dlatego dla dzieci proponuję podać tosty:
  • z syropem klonowym;
  • z plasterkami banana i sosem czekoladowym;
  • świeżymi owocami, np. malinami czy borówkami  i gałką lodów 






Składniki na 4-6 porcji
  • 1 jajko;
  • 250 ml mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 4-6 kromek pieczywa tostowego;
  • 1 łyżka masła;
  • 450 g mrożonych wydrylowanych wiśni
  • 150 g cukru pudru;
  • pęczek bazylii

Przygotowanie:
  1. Przygotować kompot: włożyć składniki do garnka i gotować bez przykrycia ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając; 
  2. W czasie, gdy kompot się gotuje, w naczyniu o odpowiednio płaskim dnie roztrzepać jajko z mlekiem i cukrem; W tej mieszance zanurzyć na minutę pieczywo tostowe, następnie odwrócić kromkę i pozostawić na kolejną minutę. Postępować tak samo z kolejnymi kromkami. 
  3. Na średnim ogniu pogrzać masło na dużej patelni, włożyć kromki pieczywa i smażyć po 2-3 min. z każdej strony; 
  4. Usunąć z kompotu bazylię; 
  5. Podawać ciepłe tosty prosto z patelni, polewając je kompotem.

Uwaga: Kompot można zrobić wcześniej i kilka dni przechowywać w lodówce. Przed podaniem wystarczy go podgrzać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz