sobota, 3 sierpnia 2013

AQUA FRESCA MANGO

       
Aqua fresca  (hiszp. „świeża woda”) to lekki, orzeźwiający napój sporządzany na bazie zmiksowanych owoców, wody i cukru. Bardzo popularny w Ameryce Środkowej, zwłaszcza w Meksyku. Rewelacyjnie gasi pragnienie podczas letnich upałów. Jest też świetną alternatywą dla niezdrowych napojów gazowanych, a także dla naszych kompotów. Można przygotowywać go z różnych owoców, a nawet warzyw. 
Polecam Wam przygotowanie aqua fresca wersji z mango. Jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna. Szklanka tego napoju ma tylko 70 kal. :-)




Składniki na 2 szklanki 300 ml
  • 1 dojrzałe mango;
  • 250 – 350 ml zimnej wody mineralnej gazowanej;
  • ½ łyżki soku z limonki (można dać więcej jeśli lubicie bardziej kwaskowate napoje);
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu;
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie);
  • plasterek limonki do dekoracji; 

Przygotowanie:
  1. Umyć i obrać mango. (tutaj: instrukcja jak obrać i pokroić mango). Wrzucić do blendera i zblenderować do uzyskania jednolitej konsystencji;
  2. Do mango dodać wodę i sok z limonki (opcjonalnie miętę), a następnie wszystko razem ponownie zblenderować; 
  3. Rozlać do szklanek i ozdobić plasterkami limonki. 
  4. Przed podaniem schłodzić w lodówce, albo od razu dorzucić kilka kostek lodu. I napój gotowy !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz