Aqua fresca (hiszp. „świeża woda”) to lekki, orzeźwiający napój sporządzany na bazie zmiksowanych owoców, wody i cukru. Bardzo popularny w Ameryce Środkowej, zwłaszcza w Meksyku. Rewelacyjnie gasi pragnienie podczas letnich upałów. Jest też świetną alternatywą dla niezdrowych napojów gazowanych, a także dla naszych kompotów. Można przygotowywać go z różnych owoców, a nawet warzyw.
Polecam Wam przygotowanie aqua fresca wersji z mango. Jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna. Szklanka tego napoju ma tylko 70 kal. :-)
Składniki na 2 szklanki 300 ml
- 1 dojrzałe mango;
- 250 – 350 ml zimnej wody mineralnej gazowanej;
- ½ łyżki soku z limonki (można dać więcej jeśli lubicie bardziej kwaskowate napoje);
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu;
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie);
- plasterek limonki do dekoracji;
Przygotowanie:
- Umyć i obrać mango. (tutaj: instrukcja jak obrać i pokroić mango). Wrzucić do blendera i zblenderować do uzyskania jednolitej konsystencji;
- Do mango dodać wodę i sok z limonki (opcjonalnie miętę), a następnie wszystko razem ponownie zblenderować;
- Rozlać do szklanek i ozdobić plasterkami limonki.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce, albo od razu dorzucić kilka kostek lodu. I napój gotowy !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz