poniedziałek, 12 sierpnia 2013

ŚLEPE RYBY


“Ślepe ryby” to tradycyjna postna zupa z ziemniaków pochodząca z kuchni wielkopolskiej. I chociaż jej nazwa związana jest z rybami to sama zupa nie ma z nimi nic wspólnego. Zupa nie zawiera mięsa ani kości, dlatego jest “ślepa” – nie pływa w niej ani jedno oko z tłuszczu. :-) W Wielkopolsce podawało się ją na różne sposoby: ze śmietaną, maślanką, zasmażką (ślepe ryby z myrdydą), a także z przyrumienioną na złoto bułeczką.






Składniki na 3 -4 osoby
  • 2 marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1 por;
  • 100 g selera;
  • 400 g ziemniaków;
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub lubczyku;
  • 4 liście laurowe;
  • 4 ziela angielskie;
  • 50 ml kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki;
  • sól, pieprz;

Przygotowanie:
  1. Warzywa obrać i opłukać;
  2. Marchewkę, pietruszkę korzeniową, seler i por pokroić w drobną kostkę, natomiast ziemniaki w dużą; 
  3. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym i gotować aż warzywa będą miękkie;
  4. Pod koniec dodać zahartowanej wcześniej kwaśnej śmietany i jeszcze chwilę gotować;
  5. Nalać do talerzy i posypać pokrojoną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz