“Ślepe ryby” to tradycyjna postna zupa z ziemniaków pochodząca z kuchni wielkopolskiej. I chociaż jej nazwa związana jest z rybami to sama zupa nie ma z nimi nic wspólnego. Zupa nie zawiera mięsa ani kości, dlatego jest “ślepa” – nie pływa w niej ani jedno oko z tłuszczu. :-) W Wielkopolsce podawało się ją na różne sposoby: ze śmietaną, maślanką, zasmażką (ślepe ryby z myrdydą), a także z przyrumienioną na złoto bułeczką.
Składniki na 3 -4 osoby
- 2 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 por;
- 100 g selera;
- 400 g ziemniaków;
- 1 łyżeczka suszonego majeranku lub lubczyku;
- 4 liście laurowe;
- 4 ziela angielskie;
- 50 ml kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki posiekanej pietruszki;
- sól, pieprz;
Przygotowanie:
- Warzywa obrać i opłukać;
- Marchewkę, pietruszkę korzeniową, seler i por pokroić w drobną kostkę, natomiast ziemniaki w dużą;
- Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym i gotować aż warzywa będą miękkie;
- Pod koniec dodać zahartowanej wcześniej kwaśnej śmietany i jeszcze chwilę gotować;
- Nalać do talerzy i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz